KAKO DOĆI DO ŠTO BOLJEG IDEJNOG PROJEKTAUvod

Često se početna euforija oko gradnje kuće brzo pretvori u nezadovoljstvo, stvari i nisu onakve kakve ste ih vi zamišljali. Niste odabrali dobrog projektanta, ne možete graditi baš to što ste htjeli, imate problema sa parcelom, sa susjedima i da ne nabrajam dalje...
Ali da Vas ne obeshrabrim u samom startu, graditi je posebno zadovoljstvo, graditi nešto što ostaje za vama, budućim naraštajima, ako imate sreće možda baš vaša građevina bude u registru kulturnih dobara, kao što su kamene kuće naših predaka. Ne zaboravite, graditi treba u duhu vremena, tradicionalna kamena kuća je organizacijska i oblikovna konvencija nastala iz potrebe, mogućnosti i znanja u dotičnom vremenu. Njezina vrijednost proizlazi iz svrsishodnosti, koja u nama budi priče, prisjećanja, osjećaje i pripadnost. U vremenu kad su se gradile takve kuće, osim čisto funkcionalne i materijalne, druge vrijednosti nisu ni imale, dok su prave oblikovne vrijednosti bile rezervirane za višu klasu, s druge strane danas imate mogućnost za potpuno iste novce izgraditi ili konvencionalnu građevinu ili značajno oblikovno i funkcionalno djelo, što naravno sve ovisi o Vama i Vašem pristupu. Današnja lokalno konvencionalna arhitektura neće u budućnosti imati nikakvu vrijednost jer je samo djelomično svrsishodna, a kod gradnje se, nažalost, samo djelomično koriste mogućnosti i znanja.
Izrazito cijenim stare tradicijske građevine, a imitacije staroga, ni najmanje.
Da puno ne teoretiziram ovaj članak sam posvetio Vama, budućim investitorima, budućim graditeljima, da što lakše dođete do kvalitetnog projekta. Ne zaboravite da vam sto različitih arhitekata projektira kuću svaka bi bila drugačija.

Samo-edukacija

Zapamtite, najvažniji dio kuće je idejni projekt. Bez dobrog idejnog projekta nema dobre kuće, zbog toga što su svi daljnji projekti razrade idejnog projekta. Nikakvo skupo ušminkavanje građevine ne može popraviti loše idejno rješenje, jer konačni cilj je prostorni i organizacijski doživljaj, a materijalizacija je samo pomoćno sredstvo.
Za početak gradnje nužne su duge pripreme, investicije su velike i doživotne, pa bi prethodna samo-edukacija bila od velike koristi investitorima. Nemojte nasjedati na marketinške podvale kao: najljepša, najpametnija, najbolja, mediteranska kuća itd., jedini cilj takvih reklama je podvala nekog proizvoda. Većina časopisa koji se masovno prodaju po kioscima, također, su podvale. Predlažem mogućnosti samo-edukacije:

- najbolji način je zapažanje arhitekture u filmovima, spotovima i reklamama. Ljudi kojima arhitektura nije polje interesa ne zapažaju građevine na tv-u, jer je uloga arhitekture u tom segmentu sporedna, ali ne manje značajna,
- zatim, surfanje internetom, koje ne preporučujem kao jedinu opciju, jer lako možete upasti u jako usko područje, zato predlažem slijedeće: www.lnkscape.org
- knjige, u knjižarama postoji ogroman broj dobrih knjiga, dobro ilustriranih, a namijenjenih i široj publici, npr. knjige izdravačkih kuća Birkhauser, Taschen, Phaidon...
Bitno je da dobijete što širu lepezu različitih mogućnosti, iskristalizirate sebe u nekoj od tih mogućnosti, te da uvidite da li je takva mogućnost uopće prikladna za naše podneblje.


Odabir arhitekta

Bitno je, naravno, tko će Vam raditi idejni projekt, a o čemu mnogi ne razmišljaju, u što sam se osobno uvjerio, .
Arhitekata ima mnoštvo, ali bitno je naglasiti da je svaki od njih na svoj način iskovao zanat. Zanatom ga zovem jer se mnogi arhitekti služe već provjerenim rješenjima, koji se često mehanički ponavljaju po nekoj šabloni. Stoga vjerujte, ne savladaju svi arhitekti zanat u istoj mjeri.
Ukoliko se želite uzdignuti iznad lokalnih, danas najčešće viđenih konvencija gradnje, morat ćete se obratiti arhitektu sa malo drugačijim pristupom i posebnim sklonostima prema arhitektonskom oblikovanju, a to je vještina koju samo mali broj njih posjeduje.
Bitno je napomenuti da su arhitekti na neki način u samom startu opredijeljeni za nekakav, nazovimo to, vlastiti stilski izričaj u kojem se najbolje izražavaju, a Vaše ''nametanje'' za skretanje sa tog pravca neće doprinijeti nikakvoj kvaliteti.
Kvalitetni arhitekti ne projektiraju samo skupe kuće, jer u konačnici dobra kuća ne mora nužno biti skupa. Dobar projektant će Vam sa jednakom strašću napraviti jeftinu ili skupu kuću.

Suradnja sa arhitektom

Što predložiti projektantu, što zahtijevati od projektanta, što očekivati od projektanta????
Prava pitanja za nekoga tko prvi put gradi kuću, a svaki pogrešan pristup Vas vodi prema lošem idejnom rješenju.
Pretpostavljam da ste dobro istražili arhitekte, da ste otkrili koji bi Vama odgovarao, čiji (nazovimo to) stil odgovara Vašim očekivanjima, dakle odabrali ste projektanta u kojeg bi trebali imati povjerenja.
Zašto je jako bitno imati povjerenja u arhitekta? Iznijet ću Vam primjer: u domeni višestambene arhitekture najpubliciranija, najnagrađenija i najbolja djela svjetske arhitekture su građevine iz socijale gradnje, odnosno građevine gdje je država investitor. Razlog tome je to što investitor definira program građevine, a sve ostalo je povjereno arhitektu. Na Vama je da odlučite koliko će te povjeriti slobode arhitektu, a koliko ćete se uplitati u projekt, odnosno u njegov posao.
Znači program definirate Vi, odnosno prije ugovaranja posla dobro razmislite o projektnom zadatku tj. programu, odlučit koliko i za kakvu namjenu prostorije trebate, savjetujte se sa ostalim ukućanima. Nadalje, dobro razmislite što ne želite, kao npr. ne želim kupaonicu bez prozora itd.
Nikako nemojte crtati tlocrte jer koliko god se Vi trudili, za projektanta će biti smješni, jer njegovo iskustvo i znanje je puno veće od Vašega, a uostalom zato ga i plaćate.


Vrste projekata

Postoje tri osnovne vrste projekata: idejni, glavni i izvedbeni.
Bitna stvar kod idejnog projekta je što se definiraju osnovna oblikovna i funkcionalna rješenja. Kakav vam bude idejni projekt takva će vam biti kuća, promjene su skupe i dugotrajne, kod svake naknadne promjene opet se morate vratiti na idejni projekt i ponovnog ishođenja rješenja o uvjetima gradnje ili lokacijske dozvole. Bitna stvar koju vam trebam napomenuti je da se dobar idejni projekt ne može preko noći napraviti. Dovesti se u situaciju da iz bilo kojeg razloga idejni projekt morate imati u roku od tjedan dana je velika greška. Iz mog iskustva minimalno vrijeme za izradu idejnog projekta je mjesec dana, a idealno bi bilo i do tri mjeseca. Glavni projekti su čista suprotnost, oni su tehnički puno zahtjevniji, ali ako se forsiraju rokovi uvjeren sam da nećete puno izgubiti. Isto vrijedi i za izvedbeni, za vašu informaciju izvedbeni više nije obavezan za zgrade do 400m2, ali je poželjan kod zahtjevnijih rješenja.HOME
SAVJETI PROJEKTI
ENERGETSKO CERTIFICIRANJE
VIZUALIZACIJE
In time for the Holiday 2012 season, Bape presents its new Mountain Sta high top sneaker.NIKE AIR MAX 90 Heavily inspired by the outdoors and hiking boots to be more precise,MBT Flame Chaussures the Japanese brand has added classic boot elements to the sneaker silhouette. Heavy hiking eyelets and lacing on the suede upper, sit on the classic Bape Sta sneaker outer sole. The Bape Mountain Sta is now available in two colors.NIKE ZOOM WINFLO 3Del Toro presents a unique, true timber camo and burlap version of its signature Alto Chukka silhouette. Handmade in Italy,ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 the sneaker features cognac leather laces, an ambra margom sole with laser engraved logo,Adidas Yeezy Boost 750 the brand’s signature red leather heel tab, and leather interior lining.Nike Sock Dart SE Femme Chaussures FR The True Timber Camo and Burlap Alto Chukka is now available at Del Toro’s online shop for $325 USD.MEN'S TIMBERLAND BOOTS HOMMESThis weekend home by Go Hasegawa is located in a mature tree forest three hours away from Tokyo. Propped over 20 feet above the ground by thin X-shape support frames, the main structure boasts 360-degree views of the surroundings above the tree line. Below, an open plaza is furnished by a humble outdoor wooden table and benches,BASKETBALL SCHUHE the square space walled in by the forest that becomes part of the dwelling. Even though this studio looks simple and unsophisticated, it has full plumbing,MBT KIFUNDO MEN housing a kitchen and bathroom as well as a bedroom and living room. Browse the gallery. Read Full Article .NIKE AIR FORCE 1 MID 07